Meer dan alleen een afbeelding

17 Augustus, 2022

Veiligheidspictogrammen geven zeer belangrijke informatie weer. Door de goed herkenbare felle kleuren en duidelijke vormen, ziet iedereen in één oogopslag welke boodschap een veiligheidspictogram wil uitdragen.

Kleuren, betekenissen en zichtbaarheid

Alle verschillende veiligheidspictogrammen zijn gemaakt volgens internationaal vastgelegde principes. De goed uitgedachte combinatie van kleur en vorm geven het bord een eenzijdige betekenis mee. Middels symbolen wordt de betekenis van het veiligheidspictogram nóg specifieker. Niet alleen  de combinatie van kleur, vorm en symbool, maar ook de plaatsing van de veiligheidsborden is belangrijk. Borden geven specifieke gevaren aan of geven waar nodig instructies. Als een veiligheidspictogram te laat wordt opgemerkt of op een plaats wordt geplaatst waar het niet thuishoort, mist het het doel volledig. Daarnaast is goed zicht belangrijk. De ISO 386-norm gebruikt een formule om de minimale grootte van veiligheidsborden te berekenen, zodat ze altijd leesbaar zijn. Daarnaast moet rekening worden gehouden met het effect van licht. Want pictogrammen voor vluchtroutes, reddingsmiddelen en brandblussers moeten ook bij gedoofd licht goed zichtbaar zijn.

Meer informatie?

Jouw technisch specialist

Nedelko is al meer dan 65 jaar een vertrouwde partner en leverancier van elektrotechnische materialen, (intelligente) LED verlichting, duurzame energieoplossingen en identificatie- en veiligheidsoplossingen. Met meer dan 100 medewerkers en vestigingen in Nederland, Duitsland, België en Tsjechië, voorzien wij de Europese (elektro)technische markt van de beste producten. Snel en vol overtuiging!

Heb je vragen of wil je direct meer informatie over veiligheidspictogrammen? Bel dan direct met +32 (0)3 826 99 99 of mail naar info@nedelko.be. Onze professionals staan klaar om je te woord te staan en je de beste oplossing te bieden voor ieder vraagstuk.